Voor 15.00 uur besteld * = Morgen verzonden!
Gratis verzending vanaf € 75,-
Betaal tot 30 dagen achteraf met Klarna
NIEUW
0
0

Door Cor

De Feiten en Fabels Over Ontharen – Dermatoloog Geeft Uitleg

Ontharen: Wat is de Beste Methode voor Jouw Lichaam?

Scheren, laseren, epileren, waxen of het gebruik van ontharingscrème – er zijn talloze manieren om lichaamshaar te verwijderen. Maar wat is nu echt de beste ontharingsmethode voor jou? Kun je het hele lichaam op dezelfde manier ontharen? En zijn laserbehandelingen echt definitief? Om feiten van fabels te onderscheiden, vroegen we advies aan dermatoloog Petra Dikrama van het Erasmus MC.

Wie is Petra Dikrama?

Petra Dikrama is dermatoloog aan het Erasmus MC in Rotterdam, universitair docent en coördinator dermatologie aan de Erasmus Universiteit. Ze heeft ruime ervaring met huid- en haarproblemen en deelt haar kennis over ontharen en haargroei.

Feiten en Fabels over Ontharen: Deskundig Beantwoord

Groeit haar donkerder terug na het scheren? Fabel

Volgens Dikrama is dit een hardnekkige mythe. “Na het scheren lijken haren donkerder omdat ze nog niet zijn blootgesteld aan invloeden als zonlicht en water. Wanneer je de haartjes laat groeien, worden ze vanzelf weer lichter.”

Groeit haar stugger terug na het scheren? Fabel

“Tijdens de puberteit worden donsharen vervangen door terminale haren – dikker en donkerder,” legt Dikrama uit. “Het gevoel van stugheid na het scheren komt doordat je te maken hebt met een afgesneden, scherp haartje. Niet omdat het daadwerkelijk dikker terugkomt.”

Kan scheren zorgen voor ingegroeide haren?Feit

Vooral bij mensen met kroeshaar is het risico groter, maar iedereen kan er last van krijgen. “Te kort afgeschoren haartjes kunnen onder de huid terug groeien. Meerdere mesjes, te hard drukken of de huid opspannen vergroten dit risico.”

Kun je je hele lichaam op dezelfde manier ontharen? Fabel

“Niet elke ontharingsmethode is geschikt voor elk lichaamsdeel. Ontharingscrème bij je ogen? Geen goed idee,” zegt Dikrama. Kies per zone een geschikte techniek zoals waxen, elektrisch epileren of laseren.

Vermindert regelmatig waxen de haargroei? Feit

“Door de haar met wortel en al te verwijderen, beschadig je het haarzakje. Bij herhaaldelijk waxen kan dit leiden tot minder haargroei,” aldus Dikrama. Ook andere methodes zoals laseren of epileren kunnen dit effect hebben.

Groeit lichaamshaar sneller in de zomer? Feit

Ja! Onderzoek toont aan dat baardharen in de zomer tot 60% sneller groeien. Dit geldt ook voor andere haren en zelfs nagels. Houd hier rekening mee bij je ontharingsroutine in de warmere maanden.

Neemt haargroei toe als je ouder wordt?

Feit én Fabel

Van kind naar puber: meer haargroei. Daarna kan het verschillen. Bij sommige mannen groeit de baard juist meer, terwijl vrouwen juist minder haargroei ervaren op het lichaam. Dit hangt af van hormonen en erfelijke aanleg.

Ben je na laserontharing 100% haarloos? Fabel

Laserontharing is effectief, maar niet definitief. “Je hebt meerdere sessies nodig en het resultaat is afhankelijk van de groeifase van de haren. Permanente haarreductie is mogelijk, maar geen volledige haarloosheid.”

Kun je laserontharing toepassen over een tatoeage? Feit

“Laser richt zich op pigment – net als in een tatoeage. Behandelen over een tatoeage kan het pigment beschadigen. In dit geval is elektrisch epileren veiliger,” waarschuwt Dikrama.

Is donker haar beter geschikt voor laserontharing? Feit

“Donker haar bevat meer pigment en reageert daarom beter op laserlicht,” legt Dikrama uit. Voor blond of grijs haar is elektrisch epileren vaak de betere optie.Welke Ontharingsmethode Kies Jij?

Of je nu kiest voor waxen, scheren of een laserbehandeling – elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Het is belangrijk om een techniek te kiezen die past bij jouw huidtype, haarkleur en lichaamsdeel. Wil je meer weten over effectieve en veilige ontharingsproducten? Bekijk dan ons aanbod professionele ontharingsproducten.

Veelgestelde Vragen over Ontharen

  • Wat is beter: scheren of waxen? Waxen geeft een langduriger resultaat en vermindert op termijn haargroei.
  • Doet laserontharing pijn? Het voelt als een lichte prik. Sommige zones kunnen gevoeliger zijn.
  • Hoe voorkom ik ingegroeide haren? Gebruik een scrub, vermijd te kort scheren, en hydrateer goed na het ontharen.

Tip: Start vandaag nog met jouw ideale ontharingsroutine en ontdek welke methode bij jouw huid past!

 

Bron:

Deze blog is gebaseerd op het interview met dermatoloog Petra Dikrama, gepubliceerd door BNNVARA Kassa. Lees het originele artikel hier:
Scheren, laseren of waxen? Tien feiten en fabels over ontharen – BNNVARA Kassa

 

De Feiten en Fabels Over Ontharen – Dermatoloog Geeft Uitleg

Scheren, laseren, epileren, waxen of het gebruik van ontharingscrème – er zijn genoeg manieren om je lichaam te ontharen. Denk aan benen, oksels, gezicht en meer. Maar welke methode past het best bij jou? Is laserontharing echt definitief? En kun je elk deel van je lichaam op dezelfde manier ontharen?

Om feiten van fabels te onderscheiden, spreken we met dermatoloog Petra Dikrama van het Erasmus MC.

Wie is Petra Dikrama?

Petra Dikrama is dermatoloog aan het Erasmus MC in Rotterdam, universitair docent en onderwijscoördinator dermatologie voor geneeskundestudenten van de Erasmus Universiteit. Wat weet zij ons te vertellen over ontharen?


1. Na het scheren groeien haren donkerder terug – FABEL

Dit is een veelgehoorde mythe. Volgens Dikrama worden haren alleen donkerder doordat ze nog niet zijn blootgesteld aan zonlicht of andere invloeden. Als je de haren laat groeien, worden ze vanzelf lichter.


2. Na het scheren groeien haren stugger terug – FABEL

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit niet klopt. Wat je voelt zijn de stoppels, die door het afsnijden scherper aanvoelen. Donshaar verandert in de puberteit sowieso naar dikker haar, ongeacht of je scheert.


3. Scheren kan zorgen voor ingegroeide haren – FEIT

Vooral bij mensen met kroeshaar of een gevoelige huid komt dit voor. Kies je liever voor een methode die dit voorkomt? Overweeg dan waxen met sugarwax of gebruik een DIY waxing set, die minder kans geven op ingegroeide haren.


4. Je kunt je hele lichaam op dezelfde manier ontharen – FABEL

Niet elk gebied is geschikt voor elke methode. Gebruik bijvoorbeeld geen ontharingscrème bij je ogen. Wil je meerdere zones thuis ontharen? Gebruik dan een complete DIY waxset voor thuisgebruik, waarbij je per zone het juiste type wax kiest.


5. Regelmatig waxen zorgt voor minder haargroei – FEIT

Door regelmatig te waxen, raakt het haarzakje beschadigd. Dat kan op den duur leiden tot minder of dunnere haargroei. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Holiday Sugarwax of Explosif Sugarpaste Soft – ideaal voor professionals én beginners.


6. Lichaamshaar groeit sneller in de zomer – FEIT

Onderzoek toont aan dat o.a. baardhaar in de zomer tot 60% sneller kan groeien. Houd daar dus rekening mee tijdens je vakantie en zorg dat je een waxing kit voor op reis bij de hand hebt!


7. Als je ouder wordt neemt de haargroei toe – FEIT & FABEL

Afhankelijk van je leeftijdsfase verandert je haargroei. In de puberteit wordt het meer, op latere leeftijd kan het ook weer afnemen.


8. Na laserbehandelingen ben je 100% haarloos – FABEL

Laserontharing vereist meerdere behandelingen en garandeert geen volledige haarloosheid. Voor een blijvend resultaat kun je ook kiezen voor professionele body sugaring producten in de salon.


9. Je kunt niet laseren over een tatoeage – FEIT

Laseren en pigment gaan niet goed samen. Heb je een tatoeage? Dan kun je beter kiezen voor [elektrisch epileren] of een waxoplossing voor de gevoelige huid.


10. Donker haar is geschikter voor laserbehandeling – FEIT

Laser werkt op pigment. Donkere haren bevatten meer pigment en zijn daarom beter te behandelen dan blonde of grijze haren.


Welke ontharingsmethode past bij jou?

Of je nu kiest voor scheren, waxen of een meer permanente methode – zorg dat je goed geïnformeerd bent. Zoek je een effectieve en natuurlijke manier van ontharen? Ontdek ons assortiment:

 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies en ons privacybeleid »